"Bilgiyi ürüne dönüştüren üniversite" Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, 9000 yıllık geleneğin üzerinde yükseliyor.
"Bilgiyi ürüne dönüştüren üniversite" fikriyle yola çıkan, akademik ve teknolojik altyapısını bu fikir üzerine kuran Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi; Türkiye’nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir. İngilizce eğitim veren, uluslararası bir araştırma üniversitesi olarak kurulan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, öğrencilerine çağımızın teknolojileri olarak kabul edilen biyoteknoloji, nanoteknoloji ve enformatik-iletişim teknolojileri gibi alanlarda uzmanlaşmanın yanı sıra, en güncel teknolojilerle donatılmış laboratuvarlarda ve bazıları dünyada ilk olan Ar-Ge faaliyet ve projelerinde yer alabilme imkanı sağlamaktadır.
İlham kaynağımız; Anadolu’nun tarım merkezi Konya Ovasında 9000 bin yıl önce kurulmuş Çatalhöyük medeniyetidir. Çatalhöyük; yerleşimin genişliği, barındırdığı nüfusu, oluşturduğu güçlü sanat ve kültür geleneği ile diğer neolitik yerleşimlerden son derece farklı olduğu için Unesco tarafından Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir. Üniversitemiz; yenilikçiliğiyle, üretkenliğiyle, gelişmişliğiyle dünyanın ilk tarımcı yerleşimi Çatalhöyük’ün 9000 yıllık geleneği üzerinde yükselmektedir.
Gücümüzün kaynağı, vakfımızın kurucusu Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından Konya Şeker ve Anadolu Birlik Holding’dir. Gücümüzün kaynağı; Konya Şeker’in onbinlerce dekar uygulama alanı, binlerce hektarlık alana yayılmış çiftlikleri, tarım, gıda, hayvancılık, enerji, satış ve pazarlama alanında sayısı 40’a varan işletmeleri ve dünyanın en büyük beş gıda markasından biri olmayı hedefleyen TORKU’nun sağladığı üniversite-sanayi işbirliğidir. Bu işbirliği, bilginin ürüne dönüştürülmesi ve pazara sunulması noktasında yüksek hızlı bir tünel vazifesi görerek, üretilen bilginin kısa sürede ürüne dönüştürülmesi noktasında büyük rol oynayacaktır.
Araştırma Stratejimiz: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi araştırma stratejisini, üniversitede üretilen bilginin ürün ve uygulamaya dönüştürülmesi ve böylece araştırma sonucunda elde edilen bilgilerin mümkün olan en kısa sürede ve somut bir biçimde toplum yararına kullanılması oluşturmaktadır.
Eğitim modelimiz, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’ndeki lisans eğitim sistemi, genelden ihtisaslaşmaya giden ve uygulama ağırlıklı bir biçimde tasarlanmıştır. Birinci yıl farklı disiplinlerden öğrencilerin ortak dersler alarak farklı alanlarla ilgili geniş bir bakış açısına sahip olmalarını sağlanır. Fakülte bazında alınan öğrencilerin, ilk yılın ardında bölüm seçimi, herhangi bir sınırlama olmaksızın tamamen öğrencinin tercihine bağlıdır.
Kampüsümüz; şehrin merkezinde yüksek hızlı tren garına sadece 800 metre uzaklıktadır. Kampüsten yürüme mesafesindeki hızlı tren garından, ülkenin en büyük şehirlerine hızlı trenle kolay ve konforlu ulaşma imkanı bulunmaktadır.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Yeşil kampüs standartlarına göre tasarlanmıştır. Toplam 150 bin metrekare kapalı alana sahip kampüste, üç farklı fakülte binası, kültür ve kongre merkezi, kütüphane ve spor salonu bulunacaktır. Kampüste yurtlar, yemekhane ve sağlık merkezi de yer alacaktır.
Merkez kısmı trafiğe kapalı ve dışarıya doğru genişleyen büyük bir daire biçiminde tasarlanan kampüste, eğitim-öğretim ve sosyal faaliyetlerle ilgili yapıların yanı sıra, bağımsız bir teknopark bölgesi bulunmaktadır. Bünyesinde en son teknolojiyi barındıracak bir Ar-Ge binasının yer alacağı teknopark bölgesinde ayrıca bir kuluçka merkezi, test ve analiz laboratuvarları, merkezi laboratuvar ve pilot üretim tesisi yer alacaktır.